МНИ отбеляза 149-годишнината от рождението на Гоце Делчев

05/02/2021

Докторант Владимир Митов

На 4 февруари 2021 г. Македонският научен институт отбеляза 149 г. от рождението на революционера Гоце Делчев. Събитието се проведе в Борисовата градина в град София. След края на церемонията председателят на Института доц. Георги Николов и зам. председателят доц. Наум Кайчев поднесоха венец на паметника на войводата. 

В събитието участваха също представители на ВМРО, на Българското сдружение на родовете от Македония, а така също и граждани, които отдадоха своята признателност пред Гоце Делчев. Произнесените речи напомниха, че Гоце Делчев нееднократно е заявявал, че е българин, и че днес споровете межу Р България и Р Северна Македония са безмислени. 

Войводата е учил в български училища, преподавал е български език и българска история. Учил е в Солунската българска мъжка гимназия и във Военното училище в София и е изрекъл военната си клетва в името на българския княз. Гоце Делчев става водач на ВМОРО, в чийто първи устав името на Организацията е Български македоно-одрински революционни комитети. Четата на Гоце Делчев е определена от турския аскер и тайната полиция на Османската империя за българска. 

 Снимки от събитието може да видите тук:

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024