Виден учен, член на МНИ, с високо държавно отличие

11/02/2021

Именитият български учен и член на Македонския научен институт, проф. Пламен Павлов, бе награден днес с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен. Историкът получи високото държавно отличие от президента на Република България ген. Румен Радев, по предложение на Министерския съвет. 

Орденът „Св. св. Кирил и Методий“ е златен с оранжева лента и е втори по старшинство в наградната система на Република България. Учреден е със Закон за ордените и медалите на Република България на 13 юни 2003 г. С ордена се награждават български и чужди граждани, които имат значим принос за развитието на културата, изкуството, образованието и науката. 

Проф. Пламен Павлов е роден на 12 юли 1958 г. в село Пейчиново, Община Бяла. Завършва история във Великотърновския университет (ВТУ) „Св. св. Кирил и Методий“ през 1982 г. Преподавател е във ВТУ от 1984 г. по история на Византия и балканките държави (IV - XV в.). Докторска степен защитава през 1991 г., а от 1995 г. е доцент. Бил е председател на Държавната агенция за българите в чужбина към Министерски съвет на Република България (1998 - 2002); председател на асоциация „Световната България“ (от 2002 г.), водещ на телевизионното предаване „Час по България“ и е изявен член на Македонския научен институт.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024