Фалшифицирането на историята e масово в учебниците на РСМ

06/06/2021

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 5.


Кампанията на Скопие за оклеветяване на България е в ход, смята българският посланик в Атина „Скопие не се раздели с идеологическата доктрина от югославската ера, а продължава да извлича идентичността си от фалшифицирането и присвояването на историята на България. Република Северна Македония трябва да преустанови всякакви претенции към историята и географията на България. Историческите спорове не са просто академични. Те имат много измерими последици в настоящето. Фалшифицирането на историята присъства масово в учебниците на РСМ.“ 

Това се казва в статия на българския посланик в Гърция Валентин Порязов, публикувана в едно от най-авторитетните гръцки издания „То Вима“. „България няма никакви претенции към суверенитета на РСМ, нито пък оспорва суверенното право на гражданите на РСМ да се самоопределят или да наричат езика си, както намерят за подходящо. Да се твърди обратното е единствено опит да се очерни позицията на България“, посочва Порязов. 

„България бе първата, която призна тази държава и ѝ предостави жизненоважна за нейното оцеляване икономическа и военна помощ. Ние предотвратихме опасността конфликтите в Югославия да задушат тогавашната БЮРМ. По време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. активно промотирахме европейската перспектива на Скопие. Безусловно подкрепихме присъединяването на РСМ към НАТО, тъй като това я закотви към Запада и неговия отбранителен съюз“, припомня българският дипломат.

„Фалшифицирането на историята присъства масово в учебниците на РСМ. Три поколения граждани, чиито предци до средата на XX в. са се самоопределяли като македонски българи, са били индоктринирани в омраза към България. Именно върху тези исторически фалшификации Скопие изгражда малцинствените си претенции спрямо България“, оценява Валентин Порязов.

 „За съжаление, Скопие продължава да упражнява задкулисен натиск и лобиране, като се надява на промяна в нашата позиция. Този подход не е рационален, а е наивен. България не може да се откаже от своята повече от хилядолетна история. Не можем да изкривим семейната история на милиони български граждани, наследници на македонски българи, като ги определим със задна дата като „македонци“, за да угодим на Скопие“, заключава българският посланик Валентин Порязов в статия си за гръцкия вестник „То Вима“.

2 коментара:

  1. Факт е, че ние искаме за 2-3 години да постигнем нещо, за което на нашите гръцки съседи им трябваха 28. И то при многократно по-силната гръцка диаспора и международно влияние.
    Но сегашната ситуация поражда множество въпроси:
    Например какво правим, за да привлечем Гърция на своя страна? Как стана така, че в момента РСМ търси и успява да спечели Гърция за съюзник, при положение, че спорът между двете беше от абсолютно същия характер?
    Интересно е и какъв е този съюз - Европейският - чийто страни-членки не проявяват никакви усилия да разберат, камо ли да защитят позицията на свой член (примери много - Хърватия, Чехия, много изказвания от Германия, Франция и прочее) и застават на страната на външна страна? Кой би искал да е член на такъв съюз? Що за съюз е това?
    Интересно е и по чисто прагматрични причини защо някой би рискувал да изгуби три пъти по-голяма страна-член, каквато е България (по всякакви показатели), за сметка на малка външна за ЕС страна?
    Дали достатъчно ясно е показано на нашите съюзници в този съюз, че това е червена линия, която България не прекрачва и за нея не се преговаря? Колко пъти чухме изявления от РСМ как те за история, идентичност и език няма да преговарят, един път не чух същото от България?
    Как стигнахме дотам, че започнахме да преговаряме на равна нога, а "големите батковци" влязоха в ролята на арбитър? А напоследък всъщност не преговарямме, а трябва да се защитаваме и обясняваме?
    Това са въпроси, които трябва да бъдат изречени.

    ОтговорИзтриване
  2. Пътната карта към Договор от 2017?

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024