Поредна вандалска провокация срещу България в Охрид

07/07/2021

На 5 юли т.г. Македонският научен институт получи ценно дарение - възпоменателната плоча на знаменития български офицер Тома Давидов, която неотдавна бе счупена от неизвестни лица в Охридско. свидетели на поредната вандалщина с антибългарски характер в Северна Македония.

"Върнах в България и предоставих на Македонския научен институт счупената плоча на българския офицер Тома Давидов, която беше поставена от местни жители на Охрид и впоследствие строшена", обяви в своя фейсбук профил авторът на дарението Виктор Стоянов от Фондация "Македония".

Предвижда се това ценно свидетелство на епохата, станало поредният пример на вандалска проява с антибългарски характер в Република Северна Македония, да бъде изложен в постоянната музейна експозиция при МНИ в Македонския дом в столицата. 

Тома Давидов е роден в град Ловеч на 20 април 1868 г. Участва като доброволец в Сръбско-българската война в 1885 г. Завършва Военното училище в София, където се запознава с Гоце Делчев и Борис Сарафов. Като офицер се включва в дейността на Македонския комитет, а през 1895 г. участва в Четническата въоръжена акция. След завръщането си от Македония се включва активно в работата на Тайните македоно-одрински офицерски братства и Върховния македоно-одрински комитет. Загива на 15 март  1903 г. в бой с османска потеря недалеч от охридското село Оздолени. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024