Българската държава с ценно дарение за децата на наши сънародници в Албания

11/08/2021

Българската държава направи ценен дар на своите сънародници в Албания. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 8. 

От началото на следващата учебна година всеки ден десетки деца от горанското село Борие ще ходят до училището в съседното Шищавец не пеша, както досега, а с минибус, осигурен им от България! Преди няколко дни посланикът на страната ни в Тирана Момчил Райчевски връчи на Дружество „Наша гора“ и ръководството на община Кукъс ключовете на предоставен от българската държава минибус, съобщиха на фейсбук страницата на българското посолство в Албания. 

С него от новата учебна година учениците от високопланинското село Борие ще бъдат превозвани до гимназията в с. Шищавец. Досега на децата им се е налагало да ходят пеша в продължение на час - час и половина и то само в едната посока при често - неблагоприятни - метеорологични условия. 

Ежегодно в трите класа на гимназията в с. Шиштавец се обучават между 20 и 30 деца от с. Борие, които вече ще могат да се придвижват с микробуса. Село Борие е населено предимно с представители на българското национално малцинство в Република Албания.

1 коментара:

  1. Приветствам този дар на българската държава - улеснение за децата ученици от с.Борие (където има българско малцинство),както и европейското мислене на Албания. Така децата ще имат повече време за обучение в къщи, а и за игри - главното удоволствие на тези малки граждани. Надявам се тези инициативи да бъдат продължени.

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024