Йордан Цицонков (1901 - 1926)

20/09/2021

120 години от рождението на Йордан Цицонков
(9 септември 1901, с. Ново село, Щипско – 25 януари 1926, гр. Ичин, Чехословакия) – български революционер, активист и терорист на ВМРО. Учи в Щип, а след Първата световна война работи като чиновник в Дирекция на финансите в родния си град.

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 9

 За да избегне военната служба в Кралството на сърби, хървати и словенци, на 1 юни 1922 г. избягва в България и се включва в четата на скопския войвода Величко Велянов. По заповед на ЦК на ВМРО e изпратен в Прага да изпълни смъртната присъда на организацията срещу Райко Даскалов. Войводата Панчо Михайлов снабдява Цицонков с фалшив паспорт на името на Атанас Николов, револвер и парични средства. 

Заповедта е одобрена от лидера на ВМРО Тодор Александров. На 26 август 1923 г. Й. Цицонков застрелва с два куршума Р. Даскалов, български пълномощен министър в Чехословакия, бивш министър и един от водачите на БЗНС, който умира на операционната маса същия ден, поради голяма кръвозагуба. Цицонков е заловен на мястото на покушението и полицаите с големи усилия успяват да го измъкнат от ръцете на разгневени граждани. Делото се гледа на 13 и 14 ноември 1923 г. в Прага. 

ВМРО поема отговорността за неговата защита и наема известния чешки юрист националист Ян Ренер и видния художник професор Иван Мърквичка да се обявят в негова подкрепа. Скоро е освободен след като съдебните заседатели, за обща изненада, го осъждат само на 48 часа затвор, с 8 срещу 4 гласа, за незаконно носене на оръжие и на основание, че той не действал от името на правителството на Ал. Цанков, а е извършил деянието под давлението на ВМРО. Присъдата предизвиква буря от негодувание. 

Прокурорът протестира решението на съда. Междувременно обвиняемият прави сензационно разкритие, че не се казва Атанас Николов, а истинското му име е Йордан Цицонков. Силен сръбски дипломатически натиск довежда до повторен съдебен процес от 22 до 27 октомври 1924 г. в Табор. Обвинението отново се опитва, но не успява да докаже съпричастност към Демократическия сговор и Ал. Цанков. 

Този път Цицонков е осъден на 20 години лишаване от свобода, които трябва да се излежат затвора на Табор и на всеки 26 август – деня на престъплението, той трябва да бъде в карцера. След като властите получават информация, че се планира бягство, готвено от ВМРО, е преведен в затвора със строг режим Картаузи в гр. Ичин, където се самоубива чрез обесване.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024