РСМ пред изпитание: Преброяване или прикриване?

21/09/2021

На 5 септември 2021 г. в съседна РС Македония започна преброяване на населението. Това ще бъде първото за последните 20 години. Преброяването започна в 8.00 часа и ще продължи до 20.00 часа на 30 септември. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 9

Според директора на Националния статистически институт в Скопие Апостол Симовски „всичко е подготвено за старта на преброяването“. Той призова гражданите да „приемат преброителите“, защото това е „в интерес на всички – за един по-добър живот за бъдещите генерации“. Република Северна Македония е единствената европейска държава, в която не е извършвано преброяване в такъв дълъг период. Причините за този парадокс не са в липсата на капацитет и опит, а са политически. 

През 2011 г. имаше опит за подобен процес при управлението на Никола Груевски, но той бе прекъснат по неясни причини. По неофициална информация това е станало по искане на лидера на ДСИ Али Ахмети, защото голяма част от неговите албански сънародници вече не живеят в страната и така техният процент ще излезе по-малък от очакванията. Сегашното преброяване в РСМ е от изключително значение за бъдещето на страната. 

Властите в Скопие, които претендират, че „са изпълнили всички условия за започване на преговори за членство в ЕС и дори, че нито една друга държава не е била по-подготвена от тях“, ще трябва да убедят Брюксел, че преброяването се извършва при спазването на човешките права и европейските стандарти. 

И най-вече в условията на гарантирана свобода на волеизявлението на всеки един от нейните граждани. През последните месеци от българска страна и от държавните ни институции на най-високо равнище бе изразена загриженост за всяването на страха и малтретирането на гражданите с българско самосъзнание“. Примерите за това са безброй.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024