За македонските българи в Истанбул (1913 – 1989)

28/09/2021

сп. "Македонски преглед", 2020, бр. 2. Боряна Бужашка. За македонските българи в Истанбул (1913 – 1989) ..................141 - 168

"...В Цариград развиват дейност няколко организации на македонските българи. През 1920 г. се полагат основите на македонско дружество с културно-просветна и благотворителна цел. След намеса на властите то се преименува на Българско благотворително дружество „Подкрепа“. 

Дейността му замира по време гръцко-турската война, но от есента на 1923 г. насетне неговите членове проявяват активност като организират различни инициативи. Учредяват се още две сходни формации – Женско благотворително дружество „Радост“ и Българска младежка организация „Сила“, насочени срещу гръцкото и сръбското влияние в града. 

 След края на Първата световна война ВМРО създава в Цариград задгранично представителство по подобие на това в София. Нейни представители са д-р Георги Николов – лекар в българската болница „Евлогий Георгиев“, Янко Пеев и Димитър Михайлов. Вътрешната организация е поддържана от Генералното консулство. 

Тя е подкрепяна и от заможните българи от българската колония. От нейните членове по-активни са Кирил Краев, Аргир Черкезов, Ламбо Аргиров Фъндъклиев, Тома Христов, Стумбов и други12. Едни от най-активните нейни членове са Борислав Краев – секретар на църковното настоятелство, и д-р Ингилизов – директор на българската болница „Евлогий Георгиев“..."

Целия материал четете по-долу: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024