Празникът на св. св. Кирил и Методий в Сърбия

14/10/2021

сп. "Македонски преглед", 2020, кн. 3. Бисер Банчев. Празникът на св. св. Кирил и Методий и кирилицата в политическата символика на съвременна Сърбия...89-108

В Сърбия през следващите години 24 май се отбелязва от Белградската столична община и на културни форуми на сдружението „Матица Сръбска“. Наличието на паметник предлага подходящо ритуално място за провеждане на церемония на открито, което е задължително условие за символното представяне на един празник пред широката общественост. Така например през 2009 г. пред паметника се провежда молебен от сръбски, руски и български свещеници, воден от влиятелния митрополит Амфилохие Радович. 

Присъстват посланиците на Русия, Украйна и България и представители на посолствата на Белорусия, Босна и Херцеговина, Македония и Черна Гора. Венец полага и заместник-председателят на столичния общински съвет7 . 

Към този момент трите години, изминали от поставянето на монумента, не са довели до пълноценното му приемане в масовото съзнание на гражданите. Името на парка „Св. св. Кирил и Методий“ е дадено отпреди Втората световна война, но не успява да се наложи, защото по същото време там е поставен паметник на сръбския книжовник Вук Караджич (1787 – 1864) и жителите на града наричат неофициално мястото „При Вук“. 

В решението на белградските общинари за поставяне на паметника на Солунските братя се говори най-общо за парка при Студентския дом „Лола“. Отсъствието на прецизност в официален документ не може да бъде случайно. Подобен лош шанс има и празникът 24 май. Той остава в сянката на рождения ден на Тито (25 май), който дълги години се е отбелязвал широко като „ден на младостта“. 

Живият спомен на няколко генерации не приема да бъде заличена паметта за Тито, а и властите не се опитват да го правят. Нещо повече – съвременна Сърбия полага сериозни опити да присвои „титовото наследство“ в различни области и специално – в международните отношения. Кирилицата също не успява да мобилизира достатъчно значими обществени групи...

Целия материал четете по-късно...

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024