Списание „Родина“ - орган на Македонския младежки съюз

19/11/2021

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 11.

95 години от излизането на списание „РОДИНА“ – печатен орган на Македонския младежки съюз. Излиза в София от 15 ноември 1926 до март 1934 г. на мястото на спрения пръв орган на ММС в. „Устрем“. Главни редактори на списанието са последователно Любен Крапчев (до 1931 г.) и Димитър Михайлов. 

Целта му е да обедини духовно бежанската младеж и да съдейства за организирането ѝ в редовете на младежкия съюз. Помества статии по Македонския въпрос, исторически, етнографски и фолклорни материали, биографии и спомени на македонски революционни дейци, рецензии на излизащата книжнина, свързана с Македония, художествени произведения – разкази, стихове, репродукции, четиво за деца и т.н. 


Материалите са публикувани в отделни рубрики като: „Страници на безсмъртните“, „Нашите чуждестранни приятели“, „Културни бележки“ и пр. Списанието е източник на сведения за организационното състояние и дейността на младежките организации в страната. 

Сътрудници на сп. „Родина“ са Кръстю Велянов, Кирил Пърличев, Никола Коларов, Георги Трайчев, Никола Джеров и др. На страниците на списанието свои стихове и разкази публикуват Никола Вапцаров, Димитър Талев, Теодор Траянов, Антон Попов, Дора Габе, Ангел Каралийчев и др. 

Списание „Родина“ е едно от най-популярните младежки издания, а тиражът му е от 3200–4500 броя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024