Протести срещу дискриминацията на българите в Скопие

26/11/2021


Студентски протести в три европейски столици планират български ученически съюзи срещу дискриминацията на българи в Република Северна Македония, съобщава Инициативният комитет за защита правата на човека „Шемето“ с председател Живко Чакръкчиев, информира БТА. 

бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 11

Николай Иванов

Първият протест е планиран за 29 ноември в Берлин, а на 6 и 16 декември се предвиждат протестни прояви също в Париж и Брюксел. Целта, както се отбелязва на сайта justice-for-bg-in-mk.org, е „да се отправи молба към правителството на Република Северна Македония и съответните органи на ЕС да спрат неистинната македонска самоличност, която бива приписвана на лица с българско самосъзнание“. Планира се протестите да се проведат пред посолствата на Република Северна Македония в Берлин, Париж и Брюксел. 

„Република Северна Македония дискриминира лица, които възприемат себе си като българи или като такива с български произход или минало“, се посочва още в съобщение на сайта. Според текста дискриминацията се изразява в уволнение от работа, невъзможност за намиране на работа, частично или пълно лишаване от достъп до държавни услуги и др. 

 „Наскоро беше съобщено и отразено от множество медии, че българите в Република Северна Македония са били лишени от правото да декларират, че са българи по време на местното национално преброяване“, пишат още от инициативния комитет. 

Според него това е довело до манипулиране на данните от преброяването и неверни статистически данни относно броя на българите, живеещи в Република Северна Македония. Инициативният комитет е качил и петиция, в която се подчертава, че започването на евентуална процедура по присъединяването на Република Северна Македония към ЕС, трябва да бъде придружена от много по-строг и обстоятелствен мониторинг от прилагания досега. 

Според текста ударението в случая с Република Северна Македония трябва да падне върху въпроса за съблюдаването на човешките права като цяло, „а чак след това да се разглеждат всички останали теми“. „За нас от съществено значение е базовият въпрос – в Република Северна Македония да се прекрати практиката декларирането на българска идентичност да се третира като престъпление“, подчертава авторът на петицията Живко Чакръкчиев.

1 коментара:

  1. Страхотна инициатива!!!
    Болшевизма, сърбошовинизма и македонизма, трябва да бъдат унищожени с дружни усилия.
    България, над всичко!

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024