В Кавадарци: Без достъп до образование, ако баща ти е българин

04/01/2022


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 12

Заради баща българин, на 18-годишно момиче от Кавадарци ѝ бе отказано да учи в полицейско училище. За този дързък пример на етническа дискриминация срещу българи в Северна Македония съобщи Добре Митрев от Сдружението за българско-македонско приятелство. 

По думите му могат да се изброят поне още няколко примера за подобно отношение и то само от последните няколко месеца. Особено притеснително е, че властите вече дори не се притесняват да назовават и причината за това поведение – българското етническо самосъзнание!

Доказателство за това е последният фрапиращ случай, свързан с ученичката от Кавадарци; тя дори получила официално съобщение, че не изпълнява условията за сигурност, тъй като нейният баща „навсякъде и публично се декларира като българин“. 

Митрев пита „на кого може да пречи вкарването на българите в конституцията на РСМ“ и си отговоря: „Македонските българи са тези, които са се борили за създаването на Независима Македония както преди 1945, така и след 1945 г.“ 

Според него със самото вписване на македонските българи в Конституцията на РСМ няма да бъдат решени всички въпроси. „Тук се внушава, че ние сме над тях... Тук представяме България по един начин от миналото, а тя е много по-далеч. Ние не може да приемем нейният успех.“

Николай Иванов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024