Продължава помощта за българските организации в Косово

06/01/2022


Българският посланик в Косово г-н Христо Гуджев (вдясно) и ръководителят на НПО „Обединени българи в Косово“ Расмин Хамза 

Снимка: Посолство на Република България в Прищина, Косово

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 12

Българската държава продължава да оказва финансова помощ на организациите на нашите сънародници в Косово. На 1 декември 2021 г. в сградата на посолството ни в Прищина посланик Христо Гуджев подписа споразумения за изпълнение на проекти по програмата за подкрепа на организации на български общности и на граждани с българско самосъзнание, които ще бъдат реализирани в Република Косово до края на 2021 г. 

Бенефициенти по проектите са двете дружества, представляващи българската общност в Република Косово – НПО „Културно-просветно дружество на българите в Жупа, Подгора и региона“ с председател Сейфия Османи и НПО „Обединени българи в Косово“ с председател Расмин Хамза. Целева група на проектите са гражданите, и по-специално младите хора и студентите, представители на българската общност в Република Косово. 

Очаква се реализацията на проектите да способства за устойчивото подобряване на социалния живот в регионите с компактно българско население. Посланик Гуджев поздрави гостите с успешния старт на проектите и им пожела бърза и ефективна реализация на предоставените средства. 

Гостите от своя страна благодариха за финансовата помощ и за подкрепата на българската държава за утвърждаването на българския етнос, бит и култура сред местното българско население в общините Призрен и Драгаш и районите Гора, Подгора и Жупа. Те изразиха надеждите си практиката на реализация на подобни проекти да продължи и в следващите години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024