Полковник Сотир Атанасов Янакиев (офицер войвода)

19/01/2022

сп. "Македонски преглед", 2003, кн. 4.  Йордан Ал. Сотиров. Полковник Сотир Атанасов Янакиев (офицер войвода)... 63 - 70

След Освобождението през 1878 г. българската армия става източник на военни кадри за революционното движение в Македония и Тракия. Мнозина офицери, получили образованието си у нас и в чужбина, напускат армията и поемат трудния път на освободителната борба като войводи на чети, като военни командири в македоно-одринското опълчение по време на Балканските и Първата световна война. 

Десетки стотици са имената на български офицери, оставили трайна диря в освободителното движение на македонските и тракийските българи. Сред тях е и полковник Сотир Атанасов. 

Сотир Атанасов Янакиев (Вълков) е роден в с. Клисура, Горноджумайско, на 30 март 1876 г. Като участник в Илинденското въстание в Шести революционен окръг фамилията му е отбелязана като Вълков. Това фамилно име води началото си от с. Осоица, където неговият баща е известен с това, че е умеел да дразни селските кучета с вълчи вой, майсторски изпълняван от него. Майка му била добра певица и е била уважавана в селото. Самият Сотир е имал чудесен глас и е научил много песни от майка си. 

На Бъдни вечер 1879 г. турците от с. Звегор и поречието на р. Брегалница не за първи път решават да нападнат селото, използвайки празнуването на светия празник, да подпалят селото, за да безчинстват, заробват и избиват българското население. Честен турчин успял по някакъв начин да съобщи на Коджабашията в селото за намеренията на разбойниците турци...

Целия материал четете по-долу:

 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024