Неизвестен факт от живота на митрополит Борис Неврокопски

10/03/2022


сп. "Македонски преглед", сп. "Македонски преглед", 2021, кн. 1, XLІV, кн. 1. Йеромонах Йоан (Пешев) 6 май 1935 г. Гергьовден. Един неизвестен фрагмент от живота на Неврокопския митрополит Борис...147 - 154

Архимандрит Методий (Орфан Жерев) е един от изтъкнатите църковни писатели на Българската православна църква през ХХ в. Роден е на 25 март 1909 г. в неврокопското село Ковачевица, което по това време е в пределите на Османската империя. Той е десетото дете на бедно, но будно и благочестиво семейство[1]. Завършва Педагогическото училище в гр. Неврокоп, а по-късно и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Няколко месеца след своето дипломиране, на Тодоровден през 1934 г., той приема монашеско пострижение с името Методий от Софийския митрополит Стефан и под духовното ръководство на Стобийския епископ Борис – гл. секретар на Св. Синод. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон и е изпратен на послушание като секретар в Рилския манастир, където остава осем месеца. След това е назначен за учител-възпитател и преподавател по Обща история, Психология и Литургика в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. 

През пролетта на 1935 г. йеродякон Методий, заедно с други преподаватели от Семинарията, придружава своя духовен наставник – новоизбрания Неврокопски митрополит Борис, в неговата първа архипастирска обиколка в поверената му епархия. На 6 май заедно със своето духовно чедо и преподавателите от Семинарията владиката е в гр. Петрич, където отслужва тържествена св. Литургия на храмовия празник на църквата „Св. вмчк Георги Победоносец“. Уморен от продължителната служба, митрополит Борис, заедно с йеродякон Методий, се прибрали в дома на архиерейския наместник, където владиката се оттеглил на едночасова почивка. 

В това време в жилището пристигат четирима мъже – църковни настоятели от с. Хърсово, и една жена – съпругата на наказания свещеник Илия Стаменов. След като свършила едночасовата почивка на архиерея, се провела среща между него и дошлите гости. Свидетел на нея станал йеродякон Методий. 

На отправената молба от страна на гостите да се отмени наложеното наказание на свещеник Стаменов, те получили спокоен и канонично обоснован отговор: наказанието е наложено от Св. Синод – висшата църковна власт, което не дава нито правото, нито властта на Неврокопския митрополит да го отмени. 

Спокойният и аргументиран отговор обаче изобщо не бил удовлетворителен за гостите; те не били склонни да приемат този църковен ред, а тъкмо обратното. Презвитерата с непристойно поведение и ултимативен тон заявила на архиерея: „Владико, попа си е турил главата в торбата и ако наказанието му не се отмени, ще станат страшни неща, за което вие всички ще съжалявате“...

Целия материал четете по-късно...

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024