Кой е „Костадин войводата, капетано“?

07/03/2022

сп. "Македонски преглед", 2021, кн. 1, XLІV, кн. 1. За песента „Костадин капетан“ и нейния предполагаем герой... 155 - 174

Въпросът: Кой е Костадин войводата, капетано, от песента „Костадин капетан“, днес по-известна под името „Слушай как шумат шумите“, е общобългарски. Дори и само заради факта, че е от най-хубавите български народни песни. Популярна не само в Пиринския край, където присъстваше в репертоара на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ – Благоевград. Пееше се и във всеки дом на бежанци от Беломорието, и в Пазарджишкото краище.
 
И така допреди да я поемат много съвременни изпълнители, с нови аранжименти и промени в текста, на пръв поглед незначителни, но твърде важни за изследователя. Разликите в текстовете на песните при обикновените народни певци, незасегнати от професионална школовка и външни влияния (радио, телевизия и др.), са нещо нормално и често срещано. Някои дори сами изпълняват една и съща песен в два и повече варианта. 

Не обаче така стоят нещата тогава, когато се намеси политиката. Както българските народни песни на братя Миладинови († 1862) бяха преправени на „македонски“ от скопския македонизъм, така технологията се задейства и за песента „Костадин капетан“. И тя се сдоби с няколко тамошни варианта, където езикът и лексиката са променени. В някои от тях например войводата „казва“ на другарите си: 

„Другари верни другари, македонци“, а те на майка му, че са го оженили за „една мома убава, македонка“ или за „една македонка поробена“. Напоследък у нас песента „Костадин капетан“ бе ту странджанска, ту войнишка, ту чирпанска. Много вероятно е обаче историята ѝ да се окаже неврокопска [1]...

Целия материал очаквайте скоро...

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024