18.04.1992 г.: Арести и побои над българи в Северна Македония

20/04/2022

Част от фасадата на дома на
един от задържаните Драги Каров
Призив 
на 

ВМРО – СМД 

към българската и световната общественост да не се допусне в края на ХХ век да се преследват граждани на Република Македония заради техните политически и национални убеждения София, 5 юни 1992 г. 

На 18 април 1992 г. в Република Македония започнаха арести на активни членове на ВМРО – ДПМНЕ, известни с безкомпромисните си антикомунистически и антисръбски позиции. Известни са ни имената на 10 от арестуваните: Георги Калаузаров, агроном Крум Чушков, Георги Чушков, Петър Коневски, Никола Василевски, Драган Митрев (последните двама са общински съветници от ВМРО – ДПМНЕ), Драги Каров и Бено Кюркчиев от гр. Велес и Живко Петрушев и Стойче Делевски от гр. Тетово. 

В продължение на 12 дни властите не са давали на близките на арестуваните никаква информация къде са отведени. До началото на месец юни не е бил връчен обвинителният акт и на никого не е давана информация за причината на арестуването. 

Няколко дни преди началото на съдебния процес (12 юни, гр. Велес) е написан обвинителен акт, но всеки опит на заинтересовани външни лица да го прочетат е бил неуспешен. От роднините на Крум и Георги Чушкови се знае, че в предварителния арест на задържаните е нанесен жесток побой. 

Арестуваните са обвинени по член 218 на македонския наказателен кодекс – тероризъм (наказания от 1 до 10 години). Има сериозни основания да се смята, че намереното у някои от тях оръжие е било предварително подхвърлено от просръбски ориентирани служители на сигурността. 

В Македония е публична тайна, че привържениците на просръбските и прокомунистически формации притежават незаконно огромно количество оръжие, предоставено им от изтеглилата се сръбска армия. Ето защо буди недоумение фактът, че оръжие е търсено само у активисти на ВМРО, смятани от официалната власт за „българофили“. 

Всички тези обстоятелства ни карат да мислим, че определени просръбски среди в Скопие започват кампания за сплашване и ре- 172 Евгений Еков пресиране на всички, които са известни като антититовисти и „българофили“. 

Така например, г-н Георги Калаузаров, който е член на ръководството на ВМРО – ДПМНЕ в гр. Велес, на 29 ноември 1991 г. публично изгори знамето на Титова Югославия и още тогава беше заплашен от сръбски офицер, че скоро ще бъде наказан. 

На 5 юни 1992 г. скопският комунистически официоз „Нова Македония“ писа за Калаузаров, че е „явен михайловист“. Точно като „михайловисти“ бяха обвинявани и повечето от 120-те хиляди македонци, преминали през югославските лагери за периода 1945 – 1990 г., както и 16-те хиляди жертви на сърбокомунистическия терор във Вардарска Македония. ВМРО – СМД призовава българската и световната общественост да направи всичко възможно, за да не се допусне в края на ХХ век да се преследват граждани на Република Македония заради техните политически и национални убеждения11. 

ЦДА, ф. 2069К, оп. 1, а.е. 364, л. 1. Оригинал. Машинопис

Публикувано в: сп. "Македонски преглед", г. 44, 2021, кн.2. Евгений Еков. Архивни източници за историята на ВМРО – СМД през 90-те години на ХХ в. ...163 - 174             

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024