Европейският парламент отвори врати за МНИ

22/06/2022


Членове на Македонския научен институт на посещение в Европейския парламент в Страсбург От 6 до 8 юни 2022 г. по покана на депутата от Европейския парламент и съпредседател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, представители на българската наука – проф. д-р Николай Овчаров, проф. д-р Ана Кочева, проф. д-р Пламен Павлов, доц. д-р Спас Ташев и Владимир Митов бяха в Европейския парламент в Страсбург, където защитиха българската позиция за преговорите със Скопие. Сред участниците бяха двама членове на Македонския научен институт – проф. д-р Пламен Павлов и научният секретар на Института Владимир Митов. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 6

В разговори с европейските депутати учените изтъкнаха причините за българското вето за присъединяването на Р Северна Македония в ЕС, между които – езикът на омразата, продължаващото незачитане на историческите извори, фалшификациите на данните от последното преброяване на населението, преследване на лица с българско самосъзнание и пр. 

На евродепутатите и техните експерти бяха раздадените книги за Македония и Македонския въпрос. Между тях бе и едно от последните издания на Института, „Чуждестранните почетни членове на Македонския научен институт (1923–1947)“ с автори – доц. Ал. Гребенаров и докт. Н. Войнова. Книгата, с превод на английски език, предизвика значим интерес, тъй като включва материали за 18 известни чуждестранни интелектуалци от цяла Европа, доказващи в научните си изследвания българския характер на Македония

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024