Проф. дин Лиляна Симеонова на гости на лектория "Македония"

29/06/2022


На 31 май 2022 г. в Лектория „Македония“ на МНИ гостува проф. доктор на историческите науки Лиляна Симеонова от Института по балканистика с Център по тракология при БАН. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 6

Лекторията вече няколко години се води от журналиста и член на УС на МНИ Костадин Филипов. Този път темата на изложението на проф. Симеонова и на последвалата дискусия бе „Науката за мощите на светите братя Кирил и Методий“. Тя бе предизвикана от организираното „гостуване“ в София на някакви артефакти, посочени като част от мощите на двамата просветители. 

Проф. Симеонова, която от дълги години отделя внимание в своите научни дирения и на тази проблематика, отхвърли твърденията на организаторите на тази „проява“, че предоставените за поклонение частици от мощи са на светите Кирил и Методий. 

В завързалата се след изложението дискусия станаха ясни и други опити за фалшифициране на исторически факти и находки, както и за борбата за запазването на българското и славянско историческо и културно наследство. Най-важното е, че когато става дума за такива важни моменти и факти от българската история, към тях да се пристъпва с аргументите на науката, а не да се правят недостойни опити за сензация.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024