Албански интелектуалци нападнаха Еди Рама заради антибългарската му реторика

26/07/2022


Албански реакции срещу недопустимото поведение на Еди Рама

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр.7. 

 Многобройни бяха реакциите в Албания, но и сред албанските интелектуалци в други страни, спрямо грубите нападки от страна на министър-председателя Еди Рама срещу България. Някои от тези реакции, като тези на г-н Сали Бериша, лидерът на Демократическата партия в Албания, или на проф. Шабан Мурати, първият посланик на Албания в тогавашната Република Македония, бяха преведени и публикувани и в български медии. 

 Йорида Табаку, председател на Съвета за европейска интеграция на Албания, заяви на 24 юни, че правителството се крие зад българското вето. Тя подчерта, че „даже и днес да се определи датата на Първата междуправителствена конференция, на албанското правителство му трябват най-малко шест месеца, за да създаде структурите“. 

 Немалко бяха и реакциите в подкрепа на България в самата Република Северна Македония. Така например, академик Абдюлменаф Беджети, ректор на Университета за Югоизточна Европа в Република Северна Македония, заяви: 

„...Неговото поведение с речника без учтиви нишки, остър и дори обиден спрямо ЕС и България в частност, засягат нашия общонационален интерес, защото всички ни излага на ненужен политически риск, като ни докарва вражда с държавите членки и особено с тези, които винаги са ни подкрепяли без колебания. Даже я разбирам неговата фрустрация, но не мога да оправдая речника и обвиненията срещу една страна като България, която не три десетилетия, но почти никога не е показвала враждебност към албанците!“. 

 Не липсваха и силни емоционални реакции, като тази на Гафур Адили, едно от основните лица на албанския национализъм през последните десетилетия: „Защо напада България, а не напада Сърбия, която не само е вършела геноцид срещу албанците, но и до ден-днешен дискриминира албанците в Източно Косово (Прешево, Медвежда и Буяновац), както и над 100 000 албанци в Белград ги е асимилирала напълно?! Защо напада България, а не напада Република Северна Македония, която не само е убивала албанци в близкото минало, но и до ден-днешен смята албанците за 20%?! България, миналата година (2021), покрай своите искания за правата на българската общност в Република Северна Македония, няколко пъти издигаше гласа си и за албанците в Република Северна Македония, докато ти мълчеше като щраус. Срам за теб!“. 

 Нелепите обвинения срещу България бяха особено категорично осъдени от интелектуалците в Република Косово и от албанската диаспора в Европа, като всички те изтъкваха голямата помощ, която България е оказвала и оказва за развитието на най-новата държава на Балканите. По този начин албанското обществено мнение категорично се разграничи от позицията на министър-председателя на Албания, г-н Еди Рама, като напълно доминираха призивите за изграждане на стратегическо партньорство с България на Балканите, в НАТО и по пътя към европейската интеграция. 

 Д-р Антон Панчев

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024