Оскверниха новооткрит паметник на Григор Пърличев в Охрид

22/08/2022

Източник: Бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 8

Дигитален паметник на големия поет Григор Пърличев в Охрид бе осквернен – от него са махнати 27 букви и македонското знаме, съобщи агенция МИА и допълни, че полицията в координация с прокуратурата издирва вандалите. Авторът на паметника, професор д-р Анис Сефиданис, съобщи в профила си във Фейсбук, че неизвестни лица са прекъснали електричеството на паметника, свалили са македонското знаме и са изтръгнали надписите. 

„На 11 август, след по-малко от 48 часа промоция, Дигиталният паметник на виртуален Пърличев, върху който работих години наред с моя екип и с подкрепата на община Охрид, беше вандализиран и сега не функционира. Неизвестни лица прекъснаха електрозахранването, свалиха македонското знаме и изтръгнаха надписите. Те са се опитали да отворят и металните врати, за да стигнат до главния компютър, но поради твърдия материал и ключалките за сигурност са успели само да ги изкривят“, написа Сефиданис във Фейсбук. 

Дигиталният паметник на Григор Пърличев, който комбинира изкуствен интелект и виртуална реалност в уникално футуристично изживяване за граждани и посетители, беше представен в Охрид в началото на август тази година, съобщава МИА. 

Той е създаден по най-нови технологии и за виртуалния модел на Пърличев са приложени оригинални снимки, автентични скулптури, използващи съвременни методи на машинен интелект за цифрова фотограметрия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024