Скопски дипломати с български документи водят антибългарска политика

02/09/2022


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 8

Антибългарска кампания в Скопие от дипломати с български паспорти „В Министерството на външните работи в Република Северна Македония има поне 10 души с български паспорти, но те мълчат и водят антибългарска кампания, защото от това им зависи кариерата“. Това увери в ефира на ТВ „България он еър“ скопският журналист и интелектуалец Владимир Перев. 

Според него главният проблем пред двете съседни държави в момента е езикът на омразата, който ескалира заради политически игри и дивиденти. „Не мисля, че това е проблем при обикновените хора, а по-скоро при политиците. Няколкостотин лекари са завършили медицина в България, половината актьори в театрите са завършили НАТФИЗ, много са завършили Спортната и Художествената академия в София“, припомни Перев. 

По думите му тези хора трябва да кажат в РСМ: „Чакайте, България не е такава, каквато я описвате“. Това, че мълчат, Перев си обяснява с насажданите негативни настроения към София. „Хората почти крият, че са завършили медицина и НАТФИЗ в София, за да си нямат проблеми – охладняват семейни приятелства, почват проблеми с администрацията и полицията за дребни неща – малки неприятности, които вгорчават живота на обикновения човек“, изтъква още журналистът. 

„Вписването на българите в Конституцията ще означава наша регистрация, ще означава, че ние съществуваме с пълни права като всички други и това трябваше да стане много отдавна. Битката е за оцеляване на една кауза, на една идея – да оцелее споменът за дедите ни, за това как те са се борили под знамената на България. 

Когато българите бъдат вписани в Конституцията, тази борба ще бъде осъществена – ще има българи депутати, българи в полицията, в правосъдието, в министерствата, където сега нямахме нито един българин или пък има някой с български паспорт, който се крие. А в МВнР в РСМ има поне 10 души с български паспорти, но те мълчат и водят антибългарска кампания, защото от това им зависи кариерата“, коментира Владимир Перев.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024