МПО отбеляза своята 100-годишнина с конгрес във Форт Уейн

26/09/2022


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 9

 Една от най-старите и уважавани емигрантски организации в Америка, тази на македонските българи, проведе своя пореден конгрес в град Форт Уейн, Индиана на 3 и 4 септември. На него присъстваха делегати от всички клонове (Чикаго, Синсинати, Колъмбъс, Детройт, Форт Уейн, Ню Джързи, Йънгстаун и Торонто), както и няколкостотин гости от САЩ и чужбина. Официалната част на юбилейния конгрес, преминал под мотото „Пазим миналото, гледаме към бъдещето“, започна с видео приветствие от Президента на Република България г-н Румен Радев и с поздравително писмо на министъра на външните работи г-н Николай Милков, прочетено от Генералния консул на България в Чикаго Светослав Станков. 

Специален гост на събитието бе Андрей Ковачев, представител на Европейския парламент и заместник-председател на Европейската народна партия. Той приветства делегатите от свое име, както и от името на институцията, която представлява. Поздравителни адреси бяха поднесени още от Културен център Иван Михайлов – Битоля и от Македонския научен институт – София, който подари на МПО свои издания. 

Делегатите на конгреса приеха отчет за дейността на организацията през изминалия период. Бяха разисквани и актуални въпроси, между които дейността на МПО през следващата година, включваща пътища за привличане на нови членове и популяризиране на целите ѝ, мястото на следващия конгрес и списването на в. „Македонска трибуна“, който от 2023 г. ще има и електронен вариант, както и страница на български език. 

Конгресът на МПО продължи с традиционната вечерна музикално-танцова програма, озвучена от групата на Бил Скимос, в която преобладаваха ритмите от Южна/Егейска Македония. Един от най-дейните клонове на организацията – МПО Пирин – Чикаго бе представен с внушителна група свои членове, от които трима бяха делегати. 

На събитието имаше и гости от нововъзстановената МПО „Даме Груев“ – Индианаполис начело с ръководителката им Ралица Коларова. Двата клона обсъдиха идеи за бъдещо сътрудничество. Конгресът на МПО потвърди факта, че организацията е жива и вярна на идеалите си, които отстоява вече един век. Тя ще продължи по своя път на защита и популяризиране на историческата истина за Македония. 

 Василен Васевски

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024