МНИ почита Деня на народните будители с голяма изложба

31/10/2022


На 1 ноември 2022 г. Македонският научен институт ще почете Деня на народните будители с изложба, посветена на 100 години от създаването на Македонските политически/патриотични организации в САЩ и Канада. В нейното учредяване участват македонски българи от Егейска (Беломорска) и Вардарска Македония, избягали от репресиите на Белград и Атина. 

В паната са включени документи, корици на книги, цитати от в. „Македонска трибуна“, снимки на организационни ръководители, редактори, публицисти и други дейци, допринесли със словата и действията за просперитета на организацията. Има ценни материали, показващи връзката между МПО, ВМРО и македонските бежанци в България. 


На читателите ще припомним откъс от изложение на МПО от януари 1947 г., когато в България се подготвя разгрома над бежанските организации на македонските българи: 

 „…Мъчно става на всички ни почти тук, когато узнаваме че в Македония нямало вече българи и че българският език не съществувал и че вместо това имало нов език, наречен „македонски” и някаква нова „македонска” нация... На какъв език, пита се, проповядваха пламенните и мъдри апостоли като Гоце и Даме? И как може да има в Македония македонци, власи, турци, евреи, гърци, сърби и албанци, а от българите, които написаха най-светлите страници на страната и помен да няма?“ 

Автори за изложбата са доц. д-р Александър Гребенаров, д-р Ангел Златков и докт. Николета Войнова, а дизайнът е дело на Гергана Николова-Арабаджиева. 

Всички желаещи да разгледат изложбата за най-старата организация на македонски българи и техните потомци в Северна Америка, могат да заповядат в Македонския дом, на ул. „Пиротска“ № 5, ет. 2. 

Вход свободен!

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024