ВМРО-ДПМНЕ надмина Колишевски в сърбизацията

31/10/2023


ВМРО-ДПМНЕ задмина Колишевски в сърбизацията на РС Македония

„Днес сме свидетели на сърбизация на македонската държава както никога досега. Дори мога да кажа, че Лазар Колишевски изглежда като македонски патриот по отношение на сърбизацията на Македония днес. Главен носител на всичко това е ВМРО-ДПМНЕ“, това обяви в предаването „Трилинг“ по скопската ТВ 24 бившият премиер на Република Македония и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 10

 Според него още през 90-те години в нашата югозападна съседка е имало негативно отношение към словенците, хърватите, косоварите, а позитивното отношение е било основно към Сърбия, но съществуването на Югославия е давало „някаква форма“ на това. „Бяхме за Югославия. Днес мисля, че това не се скрива. И кавгата с България, за което и България има вина с ветото и реториката след него. Днес сме свидетели на сърбизация на македонската държава, както никога досега. Дори мога да кажа, че Лазар Колишевски изглежда като македонски патриот по отношение на сърбизацията на Македония днес. 

Главен носител на това е ВМРО-ДПМНЕ с неговите структури, което от гледна точка на историята е ирония, тук се включват определени структури на СДСМ, Академията (МАНУ) е в този процес и други“, подчерта Георгиевски. Според него несъгласието от страна на България на условията в предлаганите преговорни рамки на Северна Македония преди тази от 2022 г., което в страната наричат „вето“, е било добре дошло за засилване на този процес. „Това, че България постави вето, не означава, че ние трябва да станем клон на сръбската политика. 

Погледнете политически – ние се въодушевяваме на всяка постъпка на Вучич. Сърбите се смеят на някои негови действия, от които ние се въодушевяваме. Първата реакция на сандвича, който ядеше Вучич тук (в Северна Македония), беше общо въодушевление. После схванахме, че в Сърбия го иронизират за това. В Сърбия с месеци се правят демонстрации да забранят телевизия Пинк и още една сръбска телевизия, с които ние нямаме никакъв проблем“, изтъкна Георгиевски. 

Като друг пример той посочи и подписания договор за възстановяване на всички сръбски паметници, които са изградени в страната „по времето на сръбската окупация между двете световни войни“. „Когато през 1941 г. българите идват, ги събарят и сега ние възстановяваме тези сръбски паметници. Единият е в Куманово, преди два месеца беше обновен паметникът на Битката при Брегалница (боевете между сръбски и български войски по протежението на река Брегалница през 1913 г.) в Щип, преди три месеца в местността Рамне край Охрид. Най-интересното е, че на този паметник пише „тук са убити 300 сърби.... от местните български бунтовници“. Трагикомедията във всичко това е, че на нас не ни пречи, когато сърбите наричат нашите исторически личности българи. Има документални серии, в които Гоце Делчев, Даме Груев са наричани българи, бунтовете в Македония срещу сърбите се наричат български и никой от македонската политическа или историческа общност не реагира на това“, каза Георгиевски. 

Той отново повтори, че за него „българският и македонският народ имат обща история, но процесът на отделяне на македонската нация не може да се свърже с 1944 г., той продължава поне 130–140 години, започва с езиковия сепаратизъм, след това идва политическият и националният сепаратизъм“. По думите му, за всичко това са виновни самите българи и „няма защо да се сърдят на Стоян Новакович, на Сталин, на Тито, а на катастрофална политика по отношение на Македония“, но това не означава, че трябва да бъдат отричани „някои общи неща“. 

„Затова, когато сега чувам, че ние няма да правим промяна на историята под български диктат, казвам, че ние не трябва да правим ревизия на историята си под български диктат, а заради нас самите“, каза Георгиевски. Той е песимист, че промените в конституцията могат да бъдат приети, въпреки, че „в парламента се говори, че в средата на октомври промените в конституцията ще бъдат гласувани“. Според Георгиевски „това е тъжно за страната, защото конституционните промени не са никаква драма за държавата и за нацията“. „Нищо от нашия суверенитет и нашата идентичност, за която толкова много говорим, не ни се отнема, напротив – това е едно потвърждение за нея. И съжалявам, че вече изгубихме година, а ще загубим и тази година“, посочи Георгиевски. 

Промените в конституцията на Северна Македония, с които българите трябва да бъдат вписани в основния закон на страната, са условие в преговорната рамка и ако не бъдат приети, няма да бъде насрочена втората междуправителствена конференция, за да започне отварянето на преговорните глави и евроинтеграционният процес на страната ще бъде спрян, както казват всички политици от европейските държави, които идват в Северна Македония, според Георгиевски.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024