Лектория „Македония“: Представяне на книга на д-р Горан Благоев

24/02/2024


На 1 февруари 2024 г. в рамките на Лектория „Македония“ на Македонския научен институт се състоя премиерата на новата книга на д-р Горан Благоев „Българите и македонският църковен въпрос (1944–2019)“. В представянето с водещ Костадин Филипов, състояло се в препълнения с гости голям салон на Македонския дом, взеха участие заместник-деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Павел Павлов, както задочно и проф. Момчил Методиев. 

На събитието присъстваха членове на МНИ, духовници, утвърдени български учени, журналисти и любители на историята. В експозето си проф. Павел Павлов изтъкна мащабите на изследването, което въпреки че не обхваща продължителен времеви период, е безценно за изследователите на съвременната история на българо-македонските църковни и политически отношения. Според него едно от важните достойнства на книгата е, че съхранява историческата памет в епоха, в която спомените твърде бързо избледняват. 

Специално внимание в словото му беше обърнато на широката изворова база, с която борави авторът и комплиментите за книгата от нейни читатели в Република Северна Македония. Мнението на проф. Момчил Методиев бе прочетено пред аудиторията от доц. д-р Живко Лефтеров. 

На първо място проф. Методиев определя книгата на Благоев „Българите и македонският църковен въпрос (1944–2019)“ като успешен опит в областта на „история на настоящето“ и подчертва актуалността на темата. Той обръща внимание на обективния и балансиран тон на изследването, както и на усилията на автора да включи всички налични извори по темата въпреки трудния достъп до част от архивите. 

Проф. Методиев изразява надеждата си книгата да бъде прочетена от отговорните фактори от средите на държавните и църковните институции, които участват във взимането на решения в отношенията между България и Северна Македония. От своя страна, доц. Живко Лефтеров, който заедно с проф. Методиев преди години публикува дневниците на патриарх Кирил, акцентира върху важността да бъда улеснен достъпът до архива на Българската православна църква, който пази автентичните документи от епохата. 

 След представянето на проф. Павлов и проф. Методиев думата бе дадена на самия автор на изследването – д-р Горан Благоев. Той благодари на всички присъстващи и открои ролята на доц. Александър Гребенаров при началния замисъл за създаване на книгата, на проф. Георги Николов, председател на МНИ, за нейната редакция и на Гергана Николова за оформлението на изданието. Авторът обоснова хронологическите граници на изследването и разказа повече за творческия работен процес. 

Той даде своя прочит на молбата на Македонската православна църква към Българската патриаршия за съдействие и готовността ѝ да я признае за църква-майка, като очерта съвременното развитие на отношенията между двете църкви и бъдещите перспективи пред тях. 

Представянето на книгата се радваше на сериозен интерес от страна на публиката в залата, която взе активно участие в традиционната за Лектория „Македония“ дискусия под ръководството на Костадин Филипов. След нейния завършек присъстващите бяха поздравени с църковни песнопения от ансамбъл „Елици“ при Националната гимназия за древни езици и култури.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024