Представиха биографията на проф. Иван Георгов

26/04/2024



На 25 април 2024 г. в тържествената Зала № 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше представена новоизлязлата биографична книга за проф. Иван Георгов, първия председател на Македонския научен институт от 1923 до 1930 г., написана от Иван Кацарски. 

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев изтъкна, че биографията не случайно се представя първо в Алма матер, тъй като проф. Георгов не само пет пъти е избиран за неин ректор, но е и един от седмината първоучредители на Висшия педагогически курс, който през октомври 1888 г. поставя началото на днешния Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е един от плеядата български интелектуалци от Македония, които са допринесли много за националната кауза. 

Председателят на Македонския научен институт проф. Георги Н. Николов сподели подробности по издаването на монографията и изтъкна, че благодарение на нея познанието за проф. Ив. Георгов като обществено-политическа личност и интелектуалец излиза изпод сянката на следващия именит председател на МНИ проф. Любомир Милетич и придобива своите пълни очертания. 

Доц. Димитър Божков от Философския факултет на СУ се спря на представените в книгата постижения на Георгов като историк на философията и изследовател на детската реч, очертавайки го като предтеча на по-късния структурализъм. 

Доц. Наум Кайчев се спря на успехите на книгата да очертае по жив и достъпен начин биографичния път, родовата среда, университетската и обществено-политическата дейност на Иван Георгов – доверен съветник на ръководството на ВМОРО и автор на редица концептуални публикации за Македония, които са представителни за достойнствата и слабостите на политическата мисъл на Вътрешната организация и на македонския елит в Княжество и Царство България. 


Редица присъстващи учени се включиха със свои мнения, оценки и допълнения за книгата, и за дейността на проф. Георгов. 

В заключение авторът на биографичната книга проф. Иван Кацарски разказа, че тя е създавана повече от три десетилетия и е базирана както върху негови собствени многогодишни проучвания, така и върху новооткрити извори и по-скорошни изследвания за Ив. Георгов, идващи от различни научни полета. 

Събитието бе организирано от Македонския научен институт и Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ в рамките на лектория „Македония“ и бе модерирано от Коста Филипов.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024