Президентът Румен Радев покани своята колежка от РСМ Гордана Силяновска да посети България

28/05/2024


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2024, бр. 5

„Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа като изпълни всички изисквания, които се представят от нея от ЕС така, както е било за всяка страна членка“, това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим. 

„Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата“, добави държавният глава. Президентът обясни, че българската делегация не е успяла да се срещне с делегацията на Република Северна Македония, водена от Гордана Силяновска-Давкова, която също е в Рим. 

„Положителен знак е, че президентът на Република Северна Македония прояви стремеж за такава среща“, отговори Радев на въпрос дали е искана среща между него и Силяновска-Давкова в Рим. Той обясни, че програмата е натоварена и разчетена до минута. „Очаквам, че в скоро време такава среща ще се случи“, добави той. 

„Аз отдавна, от години наред каня президента на РСМ в България. Каня я, разбира се“, отговори на въпрос дали я кани и сега. „Аз намирам като положителен знак стремежа на РСМ към диалог. Само с диалог ще укрепим доверието помежду си “, коментира държавният глава.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024