Откриха неизвестни статии от гениалния Яворов

29/10/2016

сп. Македонски преглед, год. XXXVII, 2014, № 2. Милкана Бошнакова, Участието на Пейо К. Яворов в списването на вестник „Право“ и „мистерията“ около пет неизвестни негови статии от 1902/1903 г. ..., 27—46.

   Участието на Пейо К. Яворов в освободителното движение на българите в Македония и Одринско започва с „перо“, и то „журналистическо перо“. Преди да осъществи дългогодишната си мечта – да стане четник в Македония, Яворов става публицист и издател на вестниците на Вътрешната организация – в. „Дело“ (1901–1902 г.) и в. „Право“ (1902–1903 г.). 

 Мисля, че няма по-естествено начало за един човек на писмовността да започне служенето си на избраната кауза. Но Яворов не спира дотук, в продължение на десет години, паралелно с творческите си изяви като поет и драматург, едновременно с разностранната си дейност като деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), той е изключително активен като публицист именно по националния въпрос. 

 Многобройните му статии са публикувани най-вече в печатните органи на Вътрешната организация и представляват първоизворов материал за историята на освободителното движение през посоченото десетилетие, но също така отразяват идейното развитие на самия автор, неговата вяра, заблуди и разочарования за разрешаването на Македонския въпрос. Публицистичните му изяви продължават до навечерието на Балканската война 1912–1913 г., след което той отново оставя перото и става войвода на чета в Македония...

Четете целият материал по-долу:


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024