Никола Коларов (Дупница, 1902 - София, 1961)

24/01/2017

Никола Коларов
(24 януари 1902, Дупница - 2 февруари 1961, София)
сп. Македонски преглед, год. XXVI, 2003, № 2. Иван Хаджийски. Никола Коларов - Обществен живот и творческа дейност. ..., .

   "Никола Коларов е един от най-известните дейци на македонското движение през XX век, преследван от болшевишката тоталитарна система след 9 септември 1944 г. и незаслужено забравен. Целия си съзнателен живот отдава за съхраняването на българщината в Македония под сръбска и гръцка власт. 

 През двадесетте години той се изгражда и утвърждава като един от най-видните и авторитетни дейци на младежкото македонско движение в регионален и национален мащаб. Написал е няколко книги, много статии, избран е за редовен член на Македонския научен институт, има публикация в списание „Македонски преглед“, рецензии от него и за негови книги. 

   През 1941-1944 г. в Скопие организира издаването на вестник „Целокупна България“ и го превръща в най-авторитетната и значима институция за възраждането на българщината във Вардарска Македония..."

Цялата статия четете по-долу:



1 коментара:

  1. Покоиниятъ мой чичо Асенъ Аврамовъ ме информира 1958 година ,че той е поканилъ Анте Павелик да посети България следъ българскиятъ студентски сѫдъ презъ 1929 година.Статията е четохъ съ плакане.Комуниститѣ продадоха българското минало въ Макещдония за една сръбскА ЧУРБА .сТАТИяТА Е ПРЕКТРАСНА ЗА ДА БѪДЕ ЧЕТЕНА ОТЪ СТУДЕНТИ ПО БЪЛГАРСКЛА ИСТОРИя.бРАВО НА ВТОРА.г.мЛАДЕНПОВЪ

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024