Един варненски инцидент по време на съглашенската окупация (1919 г.)

16/03/2020

сп. "Македонски преглед", г. XLII, 2019, кн. 3. Гл.ас. д-р Слави Славов. Един варненски инцидент  от периода на съглашенската окупация (1919 г.) ...125 - 132

"Сутринта на първи януари 1919 г. централната част на Варна е обхваната от необичайно оживление. Поводът не е настъпването на първата от много време насам мирна Нова година, а пристигането на един от висшите представители на съглашенската окупационна администрация – британския генерал Гeй. В началото тържествената церемония протича по предварително планирания сценарий. Важният гост е посрещнат на жп гарата от официални лица, военнослужещи и представители на местната управа. 

След това процесията, включваща конния ескорт с английския генерал, следван от автомобил, в който пътува френският комендант на Варна Гарние, придружаван от бившия пълномощен министър в Париж Димитър Станчов, и файтон, возещ кмета и окръжния управител, се отправя към центъра на града. Внезапно откъм насъбралото се множество по посока на кортежа политат камъни. 

Чуват се и откъслечни револверни изстрели. От удар в главата е засегнат Д. Станчов. Окървавен, българският дипломат е откаран първоначално във френската болница, където му е оказана първа помощ. След като се установява, че състоянието му не е толкова сериозно, е настанен в градската държавна болница. Първоначалното впечатление, което се създава, е едва ли не за покушение, насочено срещу някого от висшите съглашенски представители. Всъщност става нещо съвсем друго – в центъра на града се разиграва поредният (по-скоро финален) сблъсък между българи и гърци. Как се стига до този изключително неприятен инцидент, който за малко не прераства в по-мащабен конфликт със сериозни за българската държава последици?..."

Целият материал четете по-долу:

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024