Относно обективната необходимост от анекс към договора за добросъседство между България и Македония

20/07/2020

сп. "Македонски преглед",  г. ХLII, 2019, кн. 4. Гл. ас. д-р Иван Винаров. Относно обективната необходимост от анекс към Договора за добросъседство  между България и Македония... 125-148.

Основа за написването на настоящата статия са думите на предишния национален координатор за НАТО на Република Северна Македония – Стево Пендаровски, в предаването на Сашо Орданоски „Печат на неделата“ по спряната към ден днешен телевизия „1tv“ в сряда, 20 февруари 2019 г.

Дългогодишният университетски професор и настоящ държавен глава на югозападната ни съседка коментира думите на някои български политици, изказани във връзка с гласуването на законопроекта за ратифициране на Протокола за присъединяване на РС Македония към Алианса. По време на заседанието в пленарна зала тогавашният председател на парламентарната група на „Обединените патриоти“ Волен Сидеров представя проект за анекс към Договора за добросъседство между България и Македония. В него се посочва, че двете страни ще се въздържат от всякакви опити за обсебване на исторически имена, факти, събития и личности, определяни като общи.

Това продължава да се практикува чрез спекулации и присвояване – по начина, по който Македония обикновено го прави. За подписване на подобен анекс пледират и представителите на още един от партньорите в т.нар. малка коалиция – ВМРО. Общото искане е издигнато още през август 2018 г. – скоро след като премиерът Зоран Заев обявява в социалните мрежи, че „македонският език ще стане официален в ЕС и ще бъде признат от 500 милиона души, които живеят в Общността“...

Целият материал очаквайте скоро...

https://drive.google.com/file/d/1lSm-28lW77xOgg7KihQoaelJQ_Td3zYq/view?usp=sharing

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024